Basic personligt

Daniels personliga blogg

Olika perspektiv

Även om nyheten i sig är djupt tragisk, både på personlig nivå för Jammie Thomas och på allmän nivå för hur mycket inflytande en girig och teknikfientlig bransch kan få över lagarna i ett land genom att ljuga tillräckligt mycket, är det nu ganska intressant att se hur olika perspektiv de olika nyhetssajterna på nätet har.

 • SvD: Betonar ”ensamstående tvåbarnsmamma” och har en hel egen artikel om allt ”vansinne” i den här affären. Jag är inte speciellt förvånad, för SvD har alltid varit den tidning som bäst har förstått vad det här handlar om, och haft bäst och mest balanserad rapportering om fildelning, inklusive en lång intervju med PirateBay-killarna efter polisens korkade och meningslösa tillslag förra våren.
 • DN: Verkar tycka att det var rätt åt henne, eftersom de börjar med ”Den olagliga fildelningen blev dyr”. Inte heller så konstigt. Det var DN som publicerade en lång artikel om hur synd det var att vi inte hade mjukvarupatent i EU, även om de efteråt hade en helsida med protestbrev (inklusive en stor bild på mig och min chef). De censurerar glatt Isabella Lund, och ger alltid intrycket att de inte är speciellt förtjusta i den fria kommunikationen på internet.
 • DinaPengar (via Expressen): Lite försiktigt på Jammies sida, eftersom de också nämner att hon är en ensamstående tvåbarnsmamma, och att fildelning är en folkrörelse med en miljon aktiva bara i Sverige. Det absurda i beloppet framgår därmed tydligt, även om de också nämner att det anses vara en viktig seger för skivbolagen.
 • TV4 är helt och hållet på skivbolagens sida med formuleringar som ”Skivindustrin har vunnit en viktig strid mot illegal fildelning.”. Dessutom står det just nu att hon ska betala 9 dollar per låt och inte 9250 som är det riktiga beloppet, vilket gör det svårt att ta texten på allvar. Även TV4 känns som att de helst vill ha kvar gammelmedias ensamroll för publicering och spridning av information och annat, kanske för att inte stöta sig med annonsörerna.
 • E42 (via Aftonbladet): De är också ganska mycket på Jammies sida, och nämner även att hon tillhör de fattiga indianerna och att det faktiskt inte fanns några bevis för att det var just hon som hade delat ut de här filerna. Sedan är det lite roligt att just Aftonbladet på raden under den här länken har ett bildspel med en massa MP3-spelare med ganska mycket minne. Eller snarare, mer minne än att någon normal människa ska ha råd att fylla dem med DRM-skadat trams för 10 kronor styck.

I bloggosfären är det (föga förvånande) Oscar Swartz och Piratpartiets Christian Engström som har de längsta och djupaste analyserna.

Själv väntar jag på en officiell insamling för Jammie, och att vägra köpa saker som det står ”Sony” på. Det var ju Sonys jurist som tyckte att det var stöld att ta en CD-skiva som man har köpt och kopiera den till sin hårddisk eller MP3-spelare. Hela företaget har ju den attityden. Det var Sony (ok, skivbolagsdelen ”Sony BMG”, men det får dra namnet ”Sony” i smutsen ändå) som tryckte CD-skivor med rootkit som förstörde folks Windowsdatorer nu senast. Samtidigt som hårdvarudelen glatt säljer MP3-spelare och CD/DVD-brännare. Därmed blev min nuvarande telefon en Nokia, eftersom alla vettiga konkurrenter kom från SonyEricsson. Visst, Sony var supercoola på 80-talet, och jag hade också en gul Walkman Sport, men de enda ord som jag associerar till dem nu är ”paranoida” och ”arroganta”.

Skivbolagen har rätt i att det här skickar tydliga signaler, men det är inte att det är fel att fildela, utan att de är en samling giriga kräk som aldrig någonsin bör få en enda krona till. Tänk på det när ni betalar 200 spänn för era CD-skivor. Några kronor går till affären, någon eller några till artisten, och övriga 195 till skivbolagens jurister för att stämma allt och alla och införa lagar om avlyssning och censur av hela internet. Känns det bra?

Andra bloggar om: , , .

Annonser

oktober 6, 2007 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

4 kommentarer »

 1. Trackback: Ricks Reflektioner.

  Kommentar av Rick Falkvinge | oktober 6, 2007 | Svara

 2. Rösta med plånboken och var konsekvent, dessutom riktigt rejält långsint.

  Kommentar av steelneck | oktober 7, 2007 | Svara

 3. Måste säga att jag håller med dig till 100 procent! Jag väntar också på en officiell insamling till Jammie. Skulle vara kul att visa skivbolagen lite ”tydliga signaler” och visa dem varför vi inte längre ger dem en enda krona.
  Med vänlig hälsning
  Persifal (PP)

  Kommentar av Persifal | oktober 8, 2007 | Svara

 4. Här är en adress till den officiella insamlingen.
  Pengarna går till advokaterna som nu ska hjälpa henne att överklaga! Väl investerade pengar alltså!

  Det verkar som hon kommer att få tillbaka varenda krona. Folk är verkligen inte snåla när de skänker till en god sak! 🙂
  betala med paypal (Visa går också indirekt genom paypal)!

  http://www.freejammie.com/

  Kommentar av Persifal | oktober 9, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s