Basic personligt

Daniels personliga blogg

Vad får det för effekt?

SvD har en intervju med centerpartisten Christer Mellstrand idag.

Till att börja med så är det helt sjukt hur en tidning som SvD kan ha frågan ”Tycker du att höginkomsttagare inte bör få barnbidrag?” med alternativen ”Ja” och ”Nej”. Tänk på meningen ”Nej, höginkomsttagare bör inte få barnbidrag”, så kan du fundera på vilket alternativ som är vilket. Klantar. De borde kunna bättre än så.

Det är ju trevligt att han vill införa platt skatt med ett stort grundavdrag. I och med avdraget så blir skatten i praktiken lite progressiv, men med en lite mindre ökning än nu. Däremot vill han inkomstpröva barnbidraget, vilket jag fortfarande inte förstår hur man kan tycka är en bra idé. Motivationen tycks vara att de som har hög inkomst inte skulle behöva det, som om världen var uppdelad i människor som alltid för tid och evighet kommer tjäna lite pengar och de som för alltid kommer tjäna mycket pengar, oavsett vad de gör. Alltså ska de som tjänar mer straffas, för att de tydligen föddes med en färdig läkarutbildning.

Nu fungerar ju världen inte så. Det är helt upp till en själv hur mycket utbildning man vill skaffa sig, eftersom det till största delen handlar om självdisciplin och inte ens medfödda och knappt påverkbara intelligens. När väl den delen är klar så är det återigen helt upp till en själv hur mycket pengar man vill tjäna. Ingen är förbjuden att starta eget företag eller vad som nu krävs för att omvandla de talanger man har till en inkomst. Alla är bra på något, och det gäller bara att vinkla det på rätt sätt för att kunna göra det till en säljbar produkt.

Resultatet blir då att folk utbildar sig mer och pressar sin kreativitet till det maximala, för att få en högre bekvämlighet och ett bättre liv. Det är bra för individen som får ett rikare och roligare liv, och bra för samhället eftersom kunskap och utveckling drivs framåt.

Att då inkomstpröva det ena efter det andra gör att den nettoeffekten av högre utbildning eller ett mer avancerat och krävande jobb försvinner. Varför ska man läsa flera år på högskolan om man ändå får lika mycket kvar efter bidrag och skatter som korvförsäljaren vid gathörnet? Stimulansen och trycket på att utbilda sig mer och driva ekonomin framåt minskar, vilket gör att folket snabbt slutar kämpa. Då hamnar man i ett samhälle där utvecklingen står still, och som på nolltid blir omsprunget av alla andra länder med vettigare politik.

Att göra det bättre för höginkomsttagare handlar därför inte speciellt mycket om de som råkar ha hög lön just idag. De är i praktiken helt irrelevanta. Det viktiga är vilka signaler man tjänar till de som tjänar mindre. Är det ”om du jobbar för att tjäna mer så får du det bättre” eller ”även om du jobbar mer så kommer du ändå få äta blodpudding från Willys till middag”? Det är ingen som hindrar någon annan från att tjäna mer pengar och själva bli höginkomsttagare. Det finns inget tak för antalet procent av befolkningen som ska få tjäna mer än 50 tusen i månaden. Om man tycker att de som tjänar mer har det bättre så får man väl se till att försöka tjäna mer själv, svårare än så är det inte.

Både politiker, journalister och de flesta privatpersoner som uttalar sig om politik är så besatta av frågan om hur det påverkar människorna idag, när det enda som är intressant ur ett samhällsperspektiv är vad det skickar för signaler om vad som är bra och dåligt, och vad det därför får för effekt i längden. Jag är väl inte den enda som tycker det?

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

oktober 2, 2007 - Posted by | idioti, politik

1 kommentar »

  1. Heja Basic! Skitbra skrivet. Och svar nej, du är inte den enda som tycker det.

    Kommentar av thomas | oktober 2, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s