Basic personligt

Daniels personliga blogg

Prince – gratis eller inte?

Nu förstår jag ingenting (igen).

Tidigare i år så gav Prince bort sitt senaste album med en engelsk tidning, vilket fick skivbolagen att bli tokiga. Den verkar ha sålt ändå (jag tycker den är ganska bra, med klara Around The World In A Day-vibbar), och det har sålts massor med biljetter till hans konserter.

Nu helt plötsligt så har han börjat jaga folk som har lagt upp musik och videor på fildelningssajterna. Huh? Hade han inte fattat att CD-skivan mest är marknadsföringsmaterial och att fildelning av den bara var gratis reklam, för att inte tala om all goodwill han fick i fildelningskretsar på grund av gratistricket?

Sedan förstår jag inte heller varför folk betalar massor med pengar för DRM-skadade WMA-filer, men så är tydligen fallet. Det finns ju tre normala alternativ för att få tag på musik i dag:

 1. Betala 200 spänn för en plastbit, som ibland (speciellt om Sony BMG är inblandat) har fåniga kopieringsskydd, rootkit och annat sjukt.
 2. Betala 100-150 spänn för ett gäng WMA-filer som bara går att spela upp på en begränsad andel av de musikspelare som finns.
 3. Betala 0 kronor för MP3-filer eller FLAC-filer som kan spelas på vilken musikspelare som helst under vilket operativsystem som helst, brännas till CD både som MP3-filer och WAV-filer (t.ex. om man har en gammal bilstereo), ofta med inscannade bilder på fodralet.

Skivbranschens problem är inte att de konkurrerar med ”gratis”, utan att de försöker sälja en produkt som är så radikalt mycket sämre. Slashdot hade en artikel igår om att automatisk nedladdning av TV-serier via RSS och BitTorrent nu är enormt mycket enklare än alla kommersiella alternativ. Det har visserligen gått att göra ungefär samma sak i närmare två år, men har krävt lite pillande.

Anledningen till att nedladdningen av musik minskar är nog snarare att det inte finns så mycket mer att ladda ner. Alla har redan sin kompletta ABBA-samling hemma, och så där hemskt mycket ny jättebra musik finns ju inte.

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

september 14, 2007 - Posted by | idioti, teknik

2 kommentarer »

 1. Haha komplett ABBA samling… åh jag dör. This made my day.

  Kommentar av Linda Culibrk | september 14, 2007 | Svara

 2. Håller med ! Måste göra lite reklam för den insamling som den åtalade fildelaren i Linköping har startat. Gå till http://fildelaren.phpnet.us/

  Hälsn. Urban

  Kommentar av Urban Sundström | september 15, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s