Basic personligt

Daniels personliga blogg

Microsoft köper SIS

Idag är en mörk dag. Microsoft har slagit till igen, och visat sina rätta färger. Återigen är det övriga företag som får betala priset.

Det finns en öppen specifikation på ett XML-baserat dokumentformat, kallat Open Document Format (ODF). Det stöds av OpenOffice.org och ett flertal andra ordbehandlare. Det är skapat som ett samarbete mellan massor med olika företag.

Det här gillade inte Microsoft, som har byggt hela sin office-svit på inkompatibla och odokumenterade filformat, som har tvingat folk att uppgradera både sina ordbehandlare och operativsystem för att kunna läsa nya filer.

Därför hittade Microsoft på ett eget XML-baserat filformat, kallat OOXML. På sajten NoOOXML.org finns en lång lista med problem med formatet, inklusive saker som att 10% av exemplen är inte giltig XML, Microsofts egna officesvit följer inte specen utan kör en egen variant (vilket också innebär att det inte finns en enda fungerande implementation av standarden, för att bevisa att den fungerar), det finns massor med delar som är skyddade med patent, det finns saker som ”gör radbrytning på samma sätt som word 95”, utan att förklara vad det innebär, osv. Den sammanlagda listan är tydligen uppe på 300 punkter nu. Det är alltså inte stavfel, utan saker som var och en gör att specifikationen inte går att följa.

De flesta företag som är medlemmar i SIS och som ska rösta om det OOXML ska bli en officiell standard, har varit mycket restriktiva. IBM har röstat nej, bland andra. En del extremt korkade svenska myndigheter har varit positiva, förmodligen för att de bara ser att det kommer från Microsoft, och att det därmed måste vara Perfekt Och Underbart På Alla Sätt Och Vis Precis Som Deras Övriga Produkter (*host*).

Så, vad gör Microsoft? Jo, de får företag som TietoEnator, KnowIt och 20 andra företag att gå med i SIS, enbart för att rösta ja. Att specen alltså inte går att förverkliga i en fungerande produkt struntar de i. Vem vet, de kanske skulle få dyrare Windows-licenser annars? Flera av de tekniskt kunniga lämnade mötet i protest.

Nu är alltså en fullständigt värdelös Microsoftspecifikation på väg att bli en officiell SIS-standard, men det finns inget program som följer den. Bra jobbat. Det ska bli mycket kul att se deras miner när det visar sig att det aldrig kommer några program som kan producera de här filerna, eller ens tolka dem helt korrekt (dvs så som Microsoft Office, som lägligt nog kan få en evigt ökande prislapp). Istället för att ta tillfället i akt och gå till ODF och garantera leverantörsoberoende och i längden lägre priser, kommer de som använder OOXML återigen sätta sig i knät på Microsoft och låta sig bli bestulna på högre belopp varje år. Till de företagen vill jag bara säga: Kom inte och gnäll sedan, för ni kommer bara få världens största I Fucking Told You So tillbaka.

Jag gillar verkligen inte Microsoft, helt enkelt för att de gång på gång gör saker som gör livet både för oss inom IT-branschen och för alla andra, så enormt mycket svårare och dyrare än nödvändigt.

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

augusti 27, 2007 - Posted by | idioti, politik, teknik

8 kommentarer »

 1. Jag har lagt upp ”hela listan” här…
  http://meh.tryggve.se/

  Kommentar av Joakim Jardenberg | augusti 27, 2007 | Svara

 2. Jag tycker du har fel i det mesta av din argumentation, jag känner igen exakt allt från sajter sponsrade av OpenOrg, IBM och SUN.

  För det första är det inte Microsoft som har lämnat in standardiseringsförslaget utan det är organisationen ECMA.

  Alla ”problem” som anti-Microsoft rörelsen har funnit har bemötts och kommenterats av pro-OXML sfären, så vad är bäst EXPRESSEN eller AFTONBLADET?

  Visst några gick i protest, ett sätt att lämna WO för att markera sin ”politiska” position men vad du inte vet är att det fanns lika många tekniska experter kvar som är för OXML. Kolla listan!

  Och än en gång, det är inte en Microsoftspecifikation, den har omarbetats från en ursprunglig Microsoft av ECMA som har lämnat in för ISO-standard. Gå in på nätet och kolla vilka som deltog i ECMAs arbete och så vill jag se om du kallar dem dumskallar.

  Problemet är att du antagligen kommer från Free Software världen, jobar antagligen med UNIX, troligen med koppling till den akademiska världen eller varför inte med nära koppling till IBM/SUN/ORACLE/GOOGLE, och då har du en fot i politiken i alla fall och är lika god kålsupare som alla andra.

  Sorry!

  Kommentar av Realist | augusti 27, 2007 | Svara

 3. Varifrån jag kommer och vart jag har kopplingar är inte intressant. Det är mer intressant att de flesta argument MOT OOXML är baserade på tekniska problem, och de flesta man hör FÖR OOXML (som artikeln i Computer Sweden häromdagen) är baserade på mer politiska argument på nivån ”det är klart den är bra, den kommer ju från Microsoft”.

  Det finns massor med tekniska företag som är för helt fria mjukvarupatent av typen ”one click shopping” också, vilket visar att även om de kan fixa bra produkter så har inte alla i ledningen helt full koll på vad saker kan få för konsekvenser.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | augusti 28, 2007 | Svara

 4. Men det är så att för varje skeptisk kommentar om OXML så finns det en kommentar som bemöter den. Om alla XML fans i hela världen skall vara 100% överens om koden kommer vi aldrig att få en standardiserad öppen version som faktisk är bakåtkompatibel med de miljontals dokument som idag är lagrade med Microsofts proprietära filformat. Och då kommer Microsofts kunder att fortsätta lagra proprietärt vilket är en mycket sämre situation.
  Detta är ett ypperligt tillfälle att bryta filformatdominansen och på så sätt få fler Star Office och Open Office hos företagen.

  Kommentar av Realist | augusti 28, 2007 | Svara

 5. OOXML är ju lika proprietärt som det förra, eftersom det inte går att implementera. Dessutom handlar det inte om att ”alla i hela världen ska vara överens”, men att saker och ting faktiskt är giltig XML och inte riskerar patentintrång är en helt annan sak.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | augusti 28, 2007 | Svara

 6. Realist: OOXML är knappast bakåtkompatibelt. Måhända kan Office 2007 konvertera mellan formaten, men det gör inte standarden till bakåtkompatibel.

  Precis som Daniel skriver så handlar det inte om att vara överens om det du kallar ”koden”, utan om att det ska vara en öppen, fri, komplett, relevant och vettig standard. Den ska inte främja ett företags specifika monopolintressen, vilket OOXML gör på många sätt (med bl.a. patent).

  En vedertagen standard måste kunna implementeras av vem som helst, även dig och mig, men så är inte fallet med OOXML. Om jag implementerar standarden så kommer jag riskera att stämmas för patentintråg. Dessutom kommer de dokument mitt program producerar troligen anses korrupta om jag öppnar dem i Office 2007 eftersom Microsoft inte själva följer standarden och inte ens håller sig till välformulerad XML.

  Kommentar av Micke | augusti 28, 2007 | Svara

 7. Kanske inte så välbalanserade bloggar alla gånger, eftersom han är OpenOffice.org-utvecklare eller något sånt, men väl värt en läsning ändå:

  Rob Weir

  Kommentar av buddy jesus | augusti 28, 2007 | Svara

 8. Realist: ECMA har bara *publicerat* specifikationerna. Själva utvecklingsarbetet är gjort av Microsoft.

  Jag gillar inte formatet som standard eftersom den är beroende på patent som ägs av microsoft. Vilket innebär att om jag gör en produkt som använder detta format så kan Microsoft när som helst bestämma att de skall ta ut licensavgifter. Vilket kan vara ett effektivt sätt att döda konkurensen.

  Så förmodligen kommer detta resultera i en standard som bara Microsoft och dess partners använder sig av medans alla andra använder något annat.

  Kommentar av Johan | augusti 30, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s