Förbjudet igår, positivt idag

Men hallå nu!

I en lång artikel i SvD säger flera företrädare för Svenska kyrkan att de gillar att visa film i kyrkan, som en start på en existensiell diskussion. Även om filmerna i fråga inte handlade uttryckligen om just den kristna guden så var det ändå bra, för de gav ett komplext och gemensamt underlag för en diskussion. Jag förstår inte riktigt deras attityd om att det är bra även om diskussionen inte direkt handlar om Gud, eftersom man då ändå ”har blivit tvingad att tänka”. Att tillåta folk att tänka fritt och kritisera och analysera saker och ting har ju inte riktigt varit kyrkans grej de senaste sisådär tusen åren.

Vissa delar av min släkt har varit nästan överdrivet religiösa emellanåt, så när bion började ta fart ordentligt så var den ansedd som väldigt syndig. Under en timme eller två satt man ju och tänkte på något helt annat än Gud, och det var ju inte bra. Mängden ångest och skam vissa personer har haft efter sina biobesök är helt sjuk, speciellt de första gångerna.

På sätt och vis är det ju trevligt att höra att de nu börjar ändra uppfattning, och precis som alla andra institutioner som har fördömt och försökt motarbeta och förbjuda ny teknik, inser att den precis lika gärna kan användas för deras egna syften. Det heter ju ”när fan blir gammal blir han religiös”, men det verkar mer som ”när Gud blir gammal börjar han synda”.

Så både på diskussionsfronten och teknikfronten har de nu bytt åsikt helt och hållet. Det är positivt att det finns sådana tankar där, även om jag inte tror att stödet är speciellt massivt bland de äldre prästerna, men samtidigt blir jag ledsen för alla som har fått lida så mycket i onödan under alla år. De hittar på en massa saker som ska vara syndigt och glatt utdelar straff hit och dit, bara för att sedan ändra sig och tycka att precis samma saker inte bara är ok, utan även riktigt bra. Då räcker det inte att bara säga ”nu tycker vi att det här är ok”, utan det krävs också en sjudjävlars ursäkt.

Jag måste väl inte påpeka den uppenbara kopplingen till fildelningsjakten, va?

Andra bloggar om: , , , .

2 reaktioner till “Förbjudet igår, positivt idag

  1. Nja… Svenska kyrkan har nog inte stormat mot bion. Men de frikyrkliga gjorde långt fram i tiden. Så inte möter film och existentiella frågor något motstånd bland präster…

    Motståndet mot fritt tänkande är nog inte kyrkans grej… det har hört ihop med tidsanda…

    Inte fick man tänka politiskt fritt heller förr…

  2. Det är nog rätt i att det var de frikyrkliga (”fri” = ”du får inte göra någonting”?) som var bråkigast.

    Men nja… det var trots allt kyrkan som bråkade med Galileo och en massa sånt. Däremot är det kanske svårt att dra någon skiljelinje mellan kyrkan i sig och maktgalna politiker, när de under så lång tid i praktiken var samma sak. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s