Var inte så rädda

Blogge Bloggelito skrev nyss om de två kraschade helikoptrarna i USA (CNN, DN), där föraren riskerar att dömas för dödsfallen. Visst är det korkat, men jag vill nog dra det hela ett steg till. Det är inte konstig juridik som är problemet, det är bara ett symptom. Det egentliga problemet är oförmågan att hantera en föränderlig värld.

Ju mer uppskrämda folk blir, desto större är risken att de försöker hitta stabilitet i religioner eller andra övernaturliga samfund. Där brukar det finnas gott om regler om vad man får och inte får göra, vilket tydligen ger en viss känsla av trygghet. Företag och myndigheter kan inte gärna gå med i någon sekt (även om jag ibland tror att USA är med i Livets Ord), så istället skapar de nya och hårdare regler och lagar, allt för att desperat försöka återfå någon form av kontroll.

Exemplen är hur många som helst. Allt från det här helikopterfallet i USA till internetövervakningen i Sverige till mediaindustrins DRM-trams. Världen är ett kaos. Världen ändras. Ändå verkar vissa vara helt oförmögna att hantera det.

När det gäller människor så känns det spontant som att det är en kombination av låg intelligens, låg utbildning och lågt självförtroende som driver folk mot religioner och andra strikta regelsystem. Det verkar gälla ungfär samma sak för myndigheter och företag. Det är bara politiker som inte litar på befolkningen (USA och större delen av EU) som stiftar sådana här lagar, och bara företag som inte tror på sina egna produkter (SCO och Epson, t.ex.) som jagar folk med stämningar och patent.

Frågan blir då vad man ska göra åt det. Att få politiker att slappna av verkar inte vara så lätt, och att hålla sig undan alla rabiata företag är inte alltid heller så lätt. Det kanske räcker att se till att man själv och ens familj och vänner känner sig trygga, och hoppas att den spridningen är tillräcklig?

Andra bloggar om: , , , .

2 reaktioner till “Var inte så rädda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s