Basic personligt

Daniels personliga blogg

Laptop med XP?

Vi har ju kollat runt på laptops senaste veckan, och det är hur frustrerande som helst. Alla nya maskiner säljs nämligen med Windows Vista.

Vista kräver mer CPU-kraft och mer minne än XP. Allt DRM-trams gör att man inte har någon som helst kontroll av vad datorn håller på med. Jag ser fortfarande artiklar då och då om både hårdvara och mjukvara som inte fungerar med Vista. Antingen för att det faktiskt är något fel på dem, men med program som VMWare så är det helt enkelt på grund av helt onödiga begränsningar från Microsoft. Jag har inte sett en enda sak i Vista som inte finns i vilken modern Linuxdistribution som helst. Intresset att ha Vista på en dator är därför exakt noll.

Så då surfar man runt på nätet och springer in på varenda datorbutik man hittar i stan. Antalet laptops som inte har Vista förinstallerat går att räkna på en hand. Det går nästan att ha tumvantar på sig. Antalet med Linux var exakt noll. I en affär fick vi tipset att köpa en separat XP-licens och installera. Jo men visst, det är jättekul att betala för två licenser till samma dator, när man varken vill använda eller sälja den andra. Att få tillbaka pengar för Vista-licensen verkar omöjligt (överbevisa mig gärna).

Till slut hittade vi en Sony Vaio av lite äldre modell som hade XP till vettigt pris. Om man sprang uppåt 15 tusen så fanns det fler alternativ, men inte speciellt många. Att kunna ha några övriga krav, så som inbyggd webcam, stor hårddisk eller något annat blev nästan omöjligt.

Är alla så lättlurade, att de alltid vill ha ”det senaste från Microsoft”, för att det automatiskt skulle vara så enormt mycket bättre än allting annat?

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

juli 13, 2007 - Posted by | teknik

3 kommentarer »

 1. Jag håller fullständigt med dig. Jag har efterfrågat en laptop med xp i flera månader, men hittar ingen vettig. Jag kan nämligen inte använda vista tillsammans med det bokföringsprogram jag arbetetar i. Man känner sig helt livegen, ingen fri vilja här inte.

  Kommentar av camilla | januari 2, 2008 | Svara

 2. är det inte olagligt att ta betalt för någonting man inte vill ha? det är som att de tvingar ge dig pengar, emot din vilja – likt ett rån.

  jag vill ha en laptop, men vill inte betala för en vista licens som jag ändå inte vill varken använda eller ha…
  vad göra?

  Kommentar av olagligt? | juni 12, 2008 | Svara

 3. Knappast olagligt, men i det här fallet väldigt otrevligt eftersom det handlar om ganska många pengar.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | juni 12, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s