Årets icke-nyhet om Bildts aktier

Finns det inte en enda journalist som kan någonting om ekonomi idag? Är alla på semester och ersatta av hjärndöda pryoelever, eller vad är det som har hänt?

Dagens Industri hade Bildts aktier både på förstasidan och på en helsida inne i tidningen. Även DN och SvD (via E24) tog upp dem. DI kallade det för att Bildt hade ”tjänat” nästan 800.000 kronor, men de andra två nöjde sig med att säga att han hade gjort ett ”klipp”.

Alltså, nu tar vi det från början.

Om han sålde samtliga sina aktier, så kan kursen åka både upp och ner utan att det påverkar hans ekonomi ett enda dugg. Möjligen kan man sträcka sig till att han undvek en förlust, men det är ju inte någon nyhet hur man än vill. Att ”tjäna” pengar är inte riktigt samma sak som att ”inte förlora” pengar. En så enkel sak borde väl vem som helst veta skillnaden på?

Sedan kommer Morgan Johanssons korkade citat ”Det är ett par årslöner för de flesta” som bara visar att han mest är avundsjuk. Öh, va? Det finns inga 800.000 kronor. Det är ingen som har tjänat dem, och det är ingen enskild person som har förlorat dem (om det inte var en person som köpte samtliga Bildts aktier). Vad är tanken med det citatet? Ska man bli upprörd över att Bildt inte har förlorat pengar motsvarande ”ett par årslöner”? Varför då? Är han allt igenom ond och förjänar en ”böter” på dessa pengar, eller vad?

Precis som flera andra har sagt i kommentarerna till de här nyheterna, finns ju en aspekt till. Om kursen hade gått upp, hade vi fått läsa om hur synd det är om Bildt som hade ”förlorat” en massa pengar? (Vilket han självklart inte heller hade gjort, han hade ”inte tjänat” dem.)

Andra bloggar om: , , , , .

4 reaktioner till “Årets icke-nyhet om Bildts aktier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s