Burger King kan inte kemi

På pappret på brickorna hos Burger King står det numera att ”99,999…% kött är inte tillräckligt. Sådant kan man ju inte bara låta få gå obemärkt förbi.

Det är 39 stycken nior efter decimalkommat, dvs 31 stycken sammanlagt. Med 99% så betyder det en av 100, med 99.9% en av 1000, osv. Det är alltså lika många nollor som antalet nior. Hos Burger King kräver de alltså att det är högst en del ”icke-kött” på 10^41 delar kött (notationen 10^n betyder en etta med n stycken nollor efter sig).

Hur mycket är det, då? I kemin lär man sig någonting som heter ”molmassa”, vilket är ungefär 6.023*10^23, dvs 6023 med 20 nollor efter. Så många atomer väger lika många gram som antalet neutroner och protoner i atomen. Vi är en kolbaserad livsform, så vi räknar på det. Den har vikt 12. Alltså väger 10^41 ”köttatomer” (vilket självklart inte finns, men det gör ingen större skillnad i det här fallet):

12 * 10^41 / (6 * 10^23) = 12 / 6 * 10^(41-23) = 2 * 10^18

En tvåa med 18 nollor, i gram. 15 nollor ger kilo. 12 nollor ger ton. Det är alltså två miljoner miljoner ton. Vi struntar i tvåan, så blir det enklare att räkna.

Kött har ungefär densiteten 1, så det är ungefär en miljon miljon kubikmeter, eller en kub med sidan 100 meter. I denna kub på 100 * 100 * 100 meter så finns EN liten atom som inte består av kött. Hur mycket är det då?

Rättelse: Det försvann några nollor där. Kuben har naturligtvis sidan 10.000 meter, dvs 1 mil, vilket motsvarar volymen på luftrummet över ett område på en kvadratmil, upp till höjden för trafikflyget

När man tillverkar datorchips och liknande används någonting som heter ”renrum”, med strängt kontrollerat luftflöde, ansiktsmasker och liknande. Den absolut strängaste nivån där människor fortfarande kan vistas innehåller mellan 100 och 1000 molekyler ”skräp” per kubikmeter luft. Det är en miljon miljarder gånger mer än köttet hos Burger King. Jag förbehåller mig rätten att vara lite skeptisk.

Nåja. Deras hamburgare är goda ändå, trots att personalen på deras marknadsavdelning tydligen inte har läst gymnasiekemi.

(Jag har taggat det här ”idioti”, bland annat. Jag överlåter som en övning åt läsaren att avgöra om det är menat till Burger King eller till mig som inte kan låta några siffror stå på ett papper utan att göra en lång utläggning om det.)

Andra bloggar om: , , .

2 reaktioner till “Burger King kan inte kemi

  1. Du har en intressant tanke vilken får mig att fundera. Visst är människan en kaka bestående av olika ingredienser, eller atomer som du vill säga som är uppbyggda till olika organ. Som helhet ändå så är du och jag 100% människa inte sant? Vill man inte då påstå att nötkött precis som människan består av olika ingredienser (atomsammansättningar) ? Då kan burgerking på det sättet ha rätt i att det är 100 % nötkött.

  2. som ronja skriver där uppe hon har rätt de är 100 % nött kött inget annat ingen blandning med potatis mjöl eller liknande som max gör med sinna burgare blandare för mycke med potatis o annat för attdet finns inte så mycke svenska kött då måste dom göra så

    ha de

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s