Basic personligt

Daniels personliga blogg

Livsmedelsverket är ju inte kloka

Jag börjar inse att det bästa och enklaste sättet att äta så att man mår bra och utan att vikten skenar iväg, är att läsa vad Livsmedelsverket föreslår, och sedan göra exakt tvärtom. De är ju för tusan inte riktigt kloka.

Först tycker de att man ska äta massor med bröd, vilket innehåller massor med energi som lägger sig som ett fettlager runt magen om man inte är elitidrottare. Alla som har provat lite mer moderna metoder som att äta mer protein och mindre kolhydrater (fast absolut inte ”inga alls”, för det sliter för mycket på kroppen i längden), vet att det fungerar mycket bättre för att hålla nere sin vikt.

Sedan tycker de att man ska äta mindre fett, trots att fett mättar så mycket att man äter mycket mindre, och därmed får i sig mindre energi än om man äter lightprodukter. Hur mycket energi något innehåller per viktenhet är ju totalt irrelevant, frågan är ju hur mycket av saken man får i sig.

Senaste bottennappet är i artikeln om choklad, som både Expressen, DN och SvD publicerar idag och igår. Först har de i och för sig rätt i att det är lite underligt att det är så mycket transfett i vegetarisk pytt, men sedan kommer så mycket lögner, missförstånd och felaktigheter att man undrar vilken planet de kommer från.

 • Mörk choklad är ”dålig”, för att den innehåller lika mycket energi som ljus? Irrelevant, eftersom man äter ofantligt mycket mindre av mörk än ljus. Hej Livsmedelsverket, prova att trycka i er 100g Marabou mjölkchoklad. No problem. Dagen efter kan ni prova att sätta i er 100g Valrhona Guanaja eller någon av deras andra sorter med kakao runt 70%. Lycka till, man kommer inte ens halvvägs även om man är vrålhungrig.
 • ”Energi räknar man ju ut på hur mycket fett och protein chokladen innehåller”. Muahahahaha. Ni kanske glömde socker där, vilket både innehåller mer energi än de båda andra, är mycket lättare för kroppen att ta upp, och är mer fettbildande.
 • De struntar helt i alla rön om antioxidanter, flavonider och alla andra nyttiga ämnen i kakaon, vilket både Anders, Johanna, och ”Bara Bra” skriver om.

Helt rubbat.

Det är tur att åtminstone DN och SvD använder Twingly, så att deras läsare får se att artikeln är skräp, men jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Expressens läsare. Man får hoppas att de har mer vett än att tro på det här tramset, och fortsätter äta sin goda och nyttiga choklad.

Andra bloggar om: , , .

Annonser

juni 11, 2007 - Posted by | choklad

5 kommentarer »

 1. Det roligaste är ju ändå alla dessa människor som går på nyckelhålet och light-produkter.

  mmmm vad nyttig jag är som just åt en capriciosa -light.

  Joråsåatte…..

  Kommentar av Linda Culibrk | juni 11, 2007 | Svara

 2. Jag fattar inte hur folk orkar prioritera sånt. Vi kan alla bli överkörda av en lastbil imorgon.

  Kommentar av Mia | juni 11, 2007 | Svara

 3. Mia: ”sånt”? Huvudsaken tycker jag är att man äter och lever så att man mår bra.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | juni 11, 2007 | Svara

 4. Sånt: Folk som är nästan maniska med att allt ska vara light, nyckelhålsmärkt och godkänt enligt det senaste livsmedelsavlöjandet i Expressen.

  Kommentar av Mia | juni 12, 2007 | Svara

 5. […] Livsmedelsverket är ju inte kloka Jag börjar inse att det bästa och enklaste sättet att äta så att man mår bra och utan att vikten skenar iväg, […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com | juni 12, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s