Basic personligt

Daniels personliga blogg

Lätt att välja rätt sylt

Varför köper folk sylt och prylar utan socker? Är de allmänt korkade, eller bara dumma i huvudet? Självklart är det inte nyttigt att äta ett kilo rent vitt socker om dagen, men man behöver ju inte överdriva.

DN gjorde nyss ett test mellan två märken av hallonsylt. Ett på hallon och socker, och en ”GI-sylt”. Precis som väntat så vann den ”riktiga” sylten utan några problem. Den har lite högre energivärde, så man får idrotta lite som kompensation.

I ena ringhörnan har vi alltså följande: En riktigt god sylt. Naturliga ingredienser, dvs enbart bär, socker, och för köpt sylt lite konserveringsmedel. Regelbunden träning, för att använda den energi man har fått i sig, men det gör ju också att man får en allmänt bättre hälsa, bygger nya hjärnceller, blir piggare, och får en högre ämnesomsättning. Det senare gör dessutom att man kan köpa en pizza om man vill utan att behöva bekymra sig, eftersom den mesta energin antingen används för att hålla de nya musklerna vid liv eller ignoreras helt.

I andra ringhörnan har istället: Äcklig sylt. Massor med skumma ämnen som aspartam och en del nyare medel som helt går förbi matsmältningen, och hamnar oförändrade ute i naturen. Soffliggande till Bingolotto och ”Gissa ordet”, eftersom det är den intellektuella nivå man klarar av när man inte har någon energi i kroppen. Sämre hälsa. Färre hjärnceller. Känsligare för vad man äter, eftersom den låga ämnesomsättningen gör att kroppen blir noga med att tillvarata all energi den kan hitta.

Svårt val, verkligen.

Fan, nu blev jag sugen på pannkakor, med massor med hallonsylt, åkerbärssylt och annat mumsigt. Kanske lite glass på kanten, bara för sakens skull.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

juni 5, 2007 - Posted by | mat, träning

2 kommentarer »

  1. Riktig sylt ska det vara, ja!

    Förutom det dom kallar för hjortronsylt…för det är bara socker med hjortronsmak.

    Kommentar av Ister | juni 5, 2007 | Svara

  2. Det är därför man är tillsammans med en tjej från Norrland, för då kan man få hjortron därifrån så man kan koka egen sylt. Men säg inte det till henne.

    Kommentar av Daniel Brahneborg | juni 5, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s