Yttrandefrihet, men bara för kändisar

Nivån på dubbelmoral, hybris och allmän dumhet når ibland inga gränser.

Aftonbladet skriver idag om en sajt som publicerar skvaller om svenska kändisar. De stackars kändisarna och deras jurister är enormt upprörda, och häver ur sig saker som ”Lagstiftningen har inte hängt med den tekniska utvecklingen. Den enda möjligheten för den som känner sig kränkt är att polisanmäla” och ”Man kan hitta på vad som helst på sådana här sidor. Det är som att polisanmäla en stulen cykel – det är helt meningslöst”.

Jaha, vad hade de väntat sig? Att allting alla skriver på hela internet först ska censureras av både deras agenter och helst också alla politiker som kan tänkas få något elakt sagt om sig? Eller varför inte låta all internettrafik gå via FRA, som kan hjälpa till att hitta sådana här enormt hemska saker? Samtidigt, självklart, som de kräver full artistisk frihet att i låttexter och kåserier säga vad som helst. Det kanske är jobbigt att höra, men alla människor i hela världen ägnar inte all sin tid åt att läsa om Carolas senaste äventyr, och tror att allting som står nedskrivet är sant. Vi har egna liv. Förlåt. Artiklar om ”Lena PH’s stora bak” handlar dessutom bara om kanelbullar, så det är också ointressant (tack Jonas Gardell för den).

Dumheten får ”tv-kändisen” (han var med ett tag i en dokusåpa, jag orkar inte ens bry mig om vilken) som har fått nakenbilder på sig själv spridda kors och tvärs är stå för. Det skadar tydligens hans rykte enormt. Ja, absolut. Precis. Dokusåpamuppar är verkligen de mest respekterade och välberyktade människorna i världshistorien. Yup. Så kommer slutklämmen ”Jag misstänker att någon kommit åt dem när jag har laddat ner musik och haft dem i en delad folder”, efter att han verkar vilja stänga ner hela internet för att stoppa spridningen av de här bilderna. Själv tycker jag det citatet gör mer skada för hans rykte än att någon skulle behöva råka se honom naken. Tydligen går han varken och simmar eller på gym.

Å andra sidan måste de ju få lite credit för alla skratt man fick när man läste det här.

Yttrandefrihet är jättejobbigt, för då och då skriver någon någonting som någon annan inte tycker om. Tulle liten då (sagt med en så nedlåtande röst som det bara är möjligt). Alternativen är sämre.

Andra bloggar om: , , , , , , .

3 reaktioner till “Yttrandefrihet, men bara för kändisar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s