Basic personligt

Daniels personliga blogg

Man dör inte av att lära sig saker

Det var trevligt att läsa i DN idag att det finns barn som får lära sig läsa redan i förskolan, på ett lekfullt och nyfiket sätt, enligt principen att varje ord fick vara en bild. Det är ju så man lär sig talade språk, så det fungerar säkert bra.

Naturligtvis kommer då en massa negativa nissar och varnar att det minsann kan vara jättefarligt att lära sig saker för tidigt, för att inte tala om att om någon inte skulle lyckas lära sig lika snabbt som någon annan så skulle jorden gå under. Alla måste nämligen lära sig allting precis lika snabbt. Alla ska bli likriktade medelsvenssons.

Efter att själv varit nära att hoppa av gymnasiet efter alla år av ”nej, du får inte börja på den sidan redan, för korkskalle-arne har inte kommit dit än”-idioti blir jag närmast vansinning på sådana här nej-sägare. Väck istället barnens nyfikenhet genom att visa dem de verktyg som finns, så som språk och matematik. Om de fattar, bra. Om de inte fattar, så är det bara att prova igen ett år senare. Det är aldrig för sent att börja ta igen kunskaper man har missat, men det är tragiskt både på ett personligt plan och för samhället om de barn som hade kunnat bli framstående och välutbildad elit blir stoppade på vägen.

Det tjatas så mycket om att Sverige ligger i framkant på så många områden. I så fall är det snarast trots politiker och lärare, inte tack vare dem. Vi behöver fler personer som pluggar ”all the way” som Richard Gere uttryckte det. Om en väg dit är att visa 2-åringar att de där ljuden de hör faktiskt kan göras om till en bild, så är det ju bara bra.

Och nej, man dör inte av att få lite regler och lite press. I lagom doser gör det bara att man lär sig hantera det, och inte går in i väggen som ett sönderstressat kolli om de inte har rätt sorts ketchup i affären någon dag.

Andra bloggar om: , , .

Annonser

maj 28, 2007 - Posted by | politik

3 kommentarer »

 1. Amen! Halleluja, halleluja!

  Jag skriver under varenda ord.

  Kommentar av Linda Culibrk | maj 28, 2007 | Svara

 2. Skriver under jag också…

  *letar efter rätt ketchup*

  Kommentar av Ister | maj 28, 2007 | Svara

 3. Den enda rätta ketchupen är självklart Heinz Mexican Ketchup. Det är lite trist att den är så knepig att få tag på bara.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | maj 29, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s