Fortsätt springa eller dö

För ungefär en månad sedan skrev jag en lista med argument mot en idiotisk ”nedladdningsavgift”, som skulle gå till skivbolagen som tröst för att folk använder Internet istället. Igår kompletterade Rick Falkvinge den med en lista på branscher som i så fall förtjänar det stödet bättre. Idag skriver DN om att en av de stora anledningarna till krisen hos SAS är att de efter för lång tid i en monopolsituation inte har varken orkat, hunnit, eller kunnat anpassa sig till en värld med nya regler.

De nya flygbolagen har satsat på en effektivare organisation och annat, vilket har gett lägre priser och därmed har de snott kunder från de stora. I musikbranschen händer samma sak, med små bolag som använder Internet som ett kraftfullt verktyg istället för att försöka motarbeta det, och de går med stadigt ökande vinst. Skivbranschen är inte i någon kris. Det är storbolagen som är i kris för att de vägrar anpassa sig.

Det är väl inte bara jag som ser ett litet mönster här? Stora bolag blir för lata och omsprungna av kreativa uppstickare, och istället för att vakna upp och börja kämpa, så börjar de antingen gnälla på hur synd det är om dem i största allmänhet, eller så tjatar de om nya lagar som ska rädda deras monopol och skydda dem från konkurrens. De förtjänar varken eller. Även om man ligger först, så måste man alltid fortsätta springa, annars blir man omsprungen och bortglömd. Är inte det lektion 1A i kursen ”företagsledning”?

Andra bloggar om: , , , , .

3 reaktioner till “Fortsätt springa eller dö

  1. Påminner mig om en tid i byggnads då det gick väldigt trögt för många år sedan då en VD som plöjde ner massor av pengar i sitt företag sa att det går inte att bromsa sig uppför en backe.Så nu satsar vi och när det vänder är vi redan först.Det vände så småningom och hans satsning visade sig löna sig.
    Så kan det gå till i lilla Sverige ibland.

    Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s