Basic personligt

Daniels personliga blogg

Inkompetenta chefer

DN skriver idag att skivförsäljningen rasar. Buhu, då. Är det något självändamål med att köpa plastbitar, eller vad?

Att folk inte kommer sluta sjunga och spela musik bara för att några skivbolag försvinner är ju i det närmaste självklart. Bara att antyda en sådan sak tyder på så mycket hybris och självgodhet att man blir illamående. Dessutom tror de fortfarande att försäljningsminskningen beror på fildelning, trots att flera studier nu har visat att det är de som fildelar mest som har det största intresset, och därmed också spenderar mest pengar på artisten (eller på branschen i allmänhet, när det gäller film).

Enstaka personer, i dag en Daniel Kawasaki som är konsult på Mediavision, visar att de förstår att allt DRM-trams är en mycket viktigare anledning. Varför ska jag betala pengar för en rejält trasig och dålig produkt, när en mycket bättre version är gratis? Självklart är det svårt att konkurrera med gratis, men som alla kranvatten-på-flaska-märken visar så handlar det bara om tillgänglighet. Visst, det är bra att man hos Tre kan köpa musik till sin mobil, men sedan vill jag ta mig sjutton kunna flytta med den både till nya telefoner, MP3-spelare och min filserver.

Det hela är egentligen så otroligt enkelt. Bra musik har en livstid på flera decennier. Små MP3-spelare har en livstid som är kortare än så. Alltså måste man kunna flytta sin musik från en spelare till en annan. Att då vara låst till en enstaka plattform, inte på grund av några egentliga tekniska skäl utan bara på grund av industrins girighet och dumhet, är faktiskt inte någonting som ökar folks köplust. När Microsoft gör århundradets mest korkade drag och inför Zune, som inte ens är kompatibel med deras egen PlayForSure, visar det med all tydlighet hur ohållbart DRM är. Att komma dragande med 10 års fängelse är bara osmakligt.

Filmindustrin, som på grund av bandbredden ligger några år efter musikbranschen när det gäller fildelning, verkar inte förstå någonting heller, utan fortsätter med sitt DRM-trams på både HD-DVD och Bluray. Med precis lika dåligt resultat. ”09 F9” osv, anyone?

Samtidigt så blir jag så fascinerad över hur inkompetenta chefer som måste sitta på de här mediabolagen. Att digital information är lätt att flytta över ett nätverk är ju ingen nyhet. Att bandbredden hela tiden ökar är ingen nyhet, liksom komprimeringsnivån. Dessutom har folk datorer överallt, MP3-spelare, telefoner och en massa annat som kan spela upp det här. Hur tusan kan man då ägna ett helt decennium åt att försöka motarbeta det, istället för att direkt göra så här:

  1. Inse att copyright-hanteringen inte längre fungerar, och omedelbart skriva om alla avtal. Kommer inte upphovsmännen längre ha någon kontroll över hur deras verk sprids? Så synd då.
  2. Öppna en nätbutik för film och musik där bolagen själva enkelt kan ladda upp nytt material, och få någon enhetlig procentsats. Kommer juristerna få mindre att göra när inte varenda avtal ska ha specialklausuler? Så synd då.
  3. Sälja allting helt utan DRM, i det format som användaren själv vill ha, till ett radikalt lägre pris än i de fysiska affärerna (ja, precis så som AllOfMp3 fungerar). Kommer alla små skivbutiker på stan försvinna? Oj, så synd. Kommer alla att försvinna? Självklart inte.

Är inte grundkrav 1A på en chef att kunna se vart marknaden är på väg, och anpassa verksamheten därefter? Det är massor med folk som på debattsidor, forum och bloggar som har försökt förklara att det här skulle hända. Ändå har de inte lyssnat, utan tjurigt gått åt andra hållet, bara för att nu komma och gnälla över hur synd det är om dem, och att det behövs hårdare lagar. Skulle inte tro det.

Kan ni inte bara gå i konkurs och försvinna någon gång, så vi blir av med er och ert gnäll över att ni tjänar för lite pengar?

Andra bloggar om: , , , , , , .

Annonser

maj 23, 2007 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

2 kommentarer »

  1. […] har dessutom den “förtjusande” egenheten att inte följa en standard, så att något funkar i ett program på din dator innebär inte att det funkar i din mp3-spelare […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Botten ur skivindustrin, så synd då… | maj 23, 2007 | Svara

  2. […] försöka motarbeta utvecklingen är dömt att misslyckas. För att överleva måste musikindustrin snabbt skaka fram ett system som är bättre än […]

    Pingback av Högerkonspiration » Välförtjänt | maj 23, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s