Basic personligt

Daniels personliga blogg

Yoga, kampsport och meditation

TV’n råkar visa TV4 just nu, där de kör något yogaprogram. De får ursäkta, men bara av att titta på dem håller för tusan på att ge mig magsår. Skulle det där vara avkopplande? Alla ”hunden”, ”titta åt sidan” och annat i ett tempo som mest påminner om en auktionsförsäljare var ju helt vansinnigt.

Då var det mycket mer trevligare att läsa på SvD om meditation och mindfullness. Att fokusera på en enda sak, om än bara för en liten stund i taget, ger både mätbara förändringar i hjärnan och att man blir mer positiv och harmonisk. I bloggkommentarerna hittills är det något som folk inte verkar speciellt överraskade över. Vad man sedan väljer att göra för att få det där fokuset, varierar självklart väldigt mycket. Oavsett om man dyker, tar hand om småbarn eller tränar kampsport så måste man vara fullt närvarande, vilket ger samma effekt.

I början av varje shorinjikempopass har vi några minuters meditation. Där försöker vi göra samma sak som modern psykologi håller på att använda mer och mer, nämligen att ta lite avstånd från våra tankar. Inte att låta bli att tänka på någonting överhuvudtaget, för det går inte. Däremot kan man ta tankarna som dyker upp, titta på dem en stund, och sedan släppa dem. Ganska snart kommer en ny tanke, men det gör ju ingenting. Huvudsaken är att man inte fastnar.

Det kanske är där som yogans egentliga nytta ligger. För att klara av att både spreta med armar och ben, spänna rätt muskler och samtidigt andas på rätt sätt så måste man onekligen vara fullt fokuserad. Det behövs definitivt när man annars riskerar att få en tilltryckt näsa. 🙂

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

maj 17, 2007 - Posted by | hälsa, shorinjikempo

1 kommentar »

  1. När man kombinerar meditation med kampen (livets mening) vilket man har gjort i islam – får den en hel annan styrka. Terrorister som bra ex. de bryr sig inte om vad andra tänker ! Meditation blir en aktiv meditation. Vilket sker också i ett parti schack ! Skillnanden med joga är att den är passiv vilket gör svårt för allmänheten att utöva det. Kyrkan har gjort samma misstag – alldeles för passivt vilket gör att upplevelsen (av livets lagar) uteblir !

    Kommentar av helhetstänkare | maj 18, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s