Basic personligt

Daniels personliga blogg

Stäng av internet

Snälla, kan vi inte bara komma överens om att helt stänga ner hela internet och göra alla former av datorer olagliga, och därefter beslagta och förstöra dem? Som de gamla hederliga bokbålen, ungefär.

Thomas Bodström är lika förvirrad som vanligt, och tycker nu att det ska vara straff på ”virtuell sex med avatarer föreställande barn”, efter en händelse i Second Life. Smart. Behandla alla former av beskrivningar som om de vore utförda handlingar, och bestraffa därefter. Visserligen skulle det ge förra årets nobelpristagare fängelse istället för ett nobelpris, men ändå. Dessutom bör det utökas till filmvärlden, så blir vi av med alla otrevliga våldsfilmer. Tillsammans med Beatrice Asks förslag om att internetoperörerna ska leka polis, får vi en riktigt fin miljö.

Vaddå privat kommunikation? Vaddå meddelarskydd när man pratar med journalister? Vad ska vi med sånt trams till? Jaha, de behövs för en fungerade demokrati. Men då får vi väl skippa demokratin då, folk röstar ju ändå inte.

Sedan vill ett företag förbjuda inte bara Windows Media Player, Flash, Real Player och iTunes, utan helst också hela Vista. Varför? Jo, de gör det möjligt att bryta mot upphovsrättslagen (som tydligen är det viktigaste som finns, långt viktigare än mord, våldtäkter och annat trams). Sådana här fall är bra, för de visar vad som händer när man låter lagar bli för strikta och inte tar hänsyn till verkligheten. Mjukvarupatent, DRM, DMCA och nu senast Ipred2 leder inte riktigt till stimulerad utveckling, utan till ett totalt tvärstopp eftersom ingen vågar göra någonting. Enligt DMCA så har alltså det där företaget rätt, så ska lagen följas så kan Microsoft lägga ner sin verksamhet. Bra, va?

Sedan finns det de som tycker att Piratpartiet är löjliga och ”extrema”. Skrattar ni fortfarande?

Däremot kan man skratta åt HBO’s chef, som tycker att om man byter namn på DRM så blir det mycket bättre. Bra, men då kallar vi ”fildelning” för ”använda sina köpta produkter på nya och kreativa sätt” eller nåt. Happy? Att använda sina egna saker hur man vill måste ju vara lagligt så länge man inte skadar någon.

Computer Sweden kör just nu en kampanj om olika sätt att få ungdomar att studera teknik och data i högre grad. Vad sägs om mitt tips: Se till att inte all användning av tekniska saker blir olagliga, så att folk kan experimentera och hitta på nya, kreativa prylar och affärsmodeller? Att skapa nya program eller bygga nya tekniska saker är något av det bästa som finns, eftersom man är med och gör livet bättre och enklare för tusentals om inte miljoner människor världen över. Vad kan vara bättre än att ägna dagarna (och sin fritid) åt att göra sådana mängder folk lite, lite gladare? Jag har världens bästa jobb (näst efter de som får hångla med Jessica Alba), så jag vill gärna att det ska fortsätta vara lagligt.

Uppdatering: Artikel i SvD.

Andra bloggar om: , , , , , , , .

Annonser

maj 11, 2007 - Posted by | idioti, politik, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s