Basic personligt

Daniels personliga blogg

Är alla politiker lika okunniga?

Jag blev riktigt rädd när jag läste Beatrice Asks förslag i dagens Computer Sweden där hon tycker att internetoperatörerna ska censurera trafiken som går i deras nät. Skälen är två.

Censur är aldrig bra, oavsett omständigheterna. Det enda det leder till är att folk använder sin kreativitet till att komma runt de begränsningar som finns. Att helt stoppa information, speciellt på internet, är omöjligt. Fråga filmbolagen om hur bra det gick att stoppa dekrypteringsnyckeln till HD-DVD-skivor, t.ex. Fråga även de diktaturer som har försökt upprätthålla en effektiv censur. Är det bra länder? Slutade det lyckligt?

Antalet saker som är fel med det här förslaget är så ofantligt många att de knappt går att räkna upp. I kommentarerna hos IDG finns ett gäng, bland annat att det är lika korkat som att låta posten öppna och stoppa försändelser som har med brott att göra, och säga åt telebolagen att de måste avlyssna och avbryta alla telefonsamtal som kan tänkas vara olagliga. Det hela tyder på en så total brist på förståelse över hur internet fungerar. Ändå vill hon införa regler om hur det ska användas. Som vanligt med ”barnporr” som murbräcka. Sorry, att ha med det ordet gör inte automatiskt att förslaget är bra.

Det senare är ganska allvarligt. När det gäller datorer i allmänhet, och internet och programmering i synnerhet, föreslås den ena hjärndöda lagen efter den andra. Censur på nätet, fängelsestraff för fildelning, och patent på triviala programkonstruktioner. Allt som har med datorer att göra verkar stänga av politikernas hjärnor helt och hållet, så att de skriver lagar som antingen inte går att genomföra eller är direkt destruktiva genom att stoppa ungdomar från att utforska teknikens underbara värld. Sedan kommer de och gnäller över att ingen längre söker till tekniska utbildningar? Jättekonstigt, när allting annat än att titta på en färdigproducerad Disneyfilm är olagligt (fast bara på en viss typ av videospelare kopplad till en viss typ av TV, naturligtvis).

Dessutom undrar man ju hur många andra lagar inom andra områden som är lika korkade. Som tur var så försvann ju lagen som sa att en misshandlad kvinna var tvungen att dela skadeståndet med sin man vid en skilsmässa, även om det var mannen själv som misshandlat henne, men det lär finnas fler. Lex Uggla var ju inte heller direkt bra för företagsklimatet. Som jag skrev tidigare, varför är det så svårt att fundera över vad en viss lag får för effekt, och stifta lagar som faktiskt för utvecklingen framåt?

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

maj 9, 2007 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s