Basic personligt

Daniels personliga blogg

Lingonsylt i maj

Sedan många år tillbaka brukar vi i september få och plocka några hinkar lingon, som snabbt blir en massa burkar lingonsylt. I höstas fanns inte tid till det, men vi fick lite frysta bär från Ulrikas föräldrar i alla fall. Nu tog all färdig sylt slut, så idag blev det lite syltkokning. Det kändes helt klart udda att koka lingon så här års. Det ska vara mörkt och kallt, inte nästan sommar. God blev den i alla fall.

Recept från mamma:

Koka upp bären, med 1/2 dl vatten för varje liter bär. Jag låter det koka upp helt en stund, inte bara sjuda lite fjantigt. Skumma, skumma. Allt vitt bubbel ska bort, annars kommer sylten mögla med en gång. Efter sisådär 20 minuter börjar den bli helt jämn och klar. Då tar man av kastrullen från plattan, häller i 1 dl socker för varje liter bär (ja, proportioner 1 till 10, inte 1 till 1 som i köpsylt), och rör tills det är kallt. Det brukar ta en timme. Att ställa kastrullen i diskhon fylld med kallt vatten snabbar på det hela. Mindre socker blir ännu godare, men då börjar hållbarheten ta stryk.

Sedan häller man det på kalla glasburkar, sköljda med Atamon. Kall sylt i kalla burkar, varm sylt i varma burkar. Med ordentligt påskruvat lock så håller den sig i rumstemperatur i 2 år utan problem.

Tips: När sylten har kallnat lite grand och är 50-60 grader varm (det var väl ingen som trodde att jag inte använde vår eminenta köksutrustning?), så tar man en ruta riktigt mörk choklad (Valrhona eller Amedei eller något annat vettigt), lägger en rejäl klick sylt på, och stoppar i munnen. Den svala och bittra chokladen och den varma och sura sylten blir helt himmelska ihop. Det gör definitivt rörandet mindre trist. Nackdelen är att det inte blir så mycket sylt kvar att hälla i burkarna.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

maj 7, 2007 - Posted by | bär, choklad, mat

2 kommentarer »

  1. Det är nästan så att jag får lust att koka lingonsylt…bara för att få doppa i lite choklad.

    Kommentar av Ister | maj 8, 2007 | Svara

  2. Köpt sylt i mikron funkar säkert också, om man känner sig lite bekväm. Inte ”lat” alltså, utan ”bekväm”. En helt annan sak.

    Kommentar av Daniel Brahneborg | maj 8, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s