Bondfilm för 59 spänn?

Titt som tätt har det följt med en DVD-film när man har köpt en kvällstidning senaste året. I torsdags var det Expressens tur, som skickade med en Bondrulle. Resten av filmerna ska kosta 59 spänn styck. Det som gör mig lite förvirrad är texten ”Värde 59 kr” som står på torsdagens film.

Alltså, exakt på vilket sätt är den där filmen värd 59 kronor? I torsdags var den gratis om man köpte en tidning för 9 kronor. På de affärer på nätet jag har hittat så ligger den på minst 99 kronor. Alltså borde väl värdet vara 99 kronor? Den finns ju ändå inte att köpa för just 59 kronor, så hur kan den då vara värd det? Värdet på en sak är ju det belopp som säljaren och köparen kommer överens om. Men om det inte finns någon säljare, var kommer priset från då?

Sedan blir det riktigt knäppt, för tänk om jag skulle rippa den här filmen (fast orka, den finns ju på torrentsajterna sedan lång tid tillbaka ändå) och låta någon annan ladda ner den. Enligt vad jag har förstått så ska jag då bli ersättningsskyldig med det belopp som filmbolaget kan anses ha förlorat. Men jag och alla andra fick den ju gratis, så bötesbeloppet för utdelning av just ”Die Another Day” är alltså ett exemplar av Expressen? Måste det vara den dagens upplaga, eller räcker det med en gammal?

Tänk då om personen som laddar ner den redan har köpt en Expressen, men ändå laddar ner den för att kunna ha den i datorn. Var är förlusten då?

Cissi Elwin verkar ha förstått mer än de flesta i filmbranschen, så jag önskar henne lycka till. Det behövs verkligen bra filmtjänster, men då måste också allt fjantigt DRM och all meningslös häxjakt på fildelare upphöra.

Andra bloggar om: , , .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s