Basic personligt

Daniels personliga blogg

Göra sitt jobb för 30 år sedan

Jag såg lite grand av Life On Mars idag, och började fundera på hur det skulle vara att hamna 30 år tillbaka i tiden och ändå försöka klara av sitt nuvarande jobb. För vissa yrken är det enkelt, till exempel om man är personlig assistent till George W Bush, för då är det ju bara att ta anställning hos hans pappa istället.

För andra yrken är det ju lite jobbigare. Att jobba som polis och knappt kunna ta fingeravtryck verkar måttligt kul. Att jobba som programmerare skulle vara sjukt jobbigt, speciellt för oss som gärna använder nya tekniker. Det finns ju alltid Fortran, men… *stön*

Andra yrken kan inte heller ha det så himla enkelt. Om man jobbar som kock har man inte tillgång till alla nya roliga växter och verktyg och prylar. Inom reklambranschen kan man inte längre leka med Photoshop. Antingen så är yrkena numera beroende av datorer, eller så är det en massa andra verktyg, material och metoder som skulle saknas.

Finns det någon som skulle klara sig relativt väl, bortsett från Amish-folk som medvetet håller sig borta från saker som gör livet enklare?

Andra bloggar om: ,

Annonser

april 1, 2007 - Posted by | allmänt, teknik

1 kommentar »

  1. Jag skulle klara av mitt dagliga arbete alldeles utmärkt med teknik som fanns för 30 år sedan. Skillnaden skulle bara vara att jag skulle ha all information om patienten på papper och det skulle ta lite längre tid att skriva in allting (skrivmaskin…).

    Men arbetet i sig är människoberoende, mätningar görs för hand med måttband och goniometer… och funktionella test (hur många trappsteg utan att svikta osv). Träningen är inte heller beroende av datorer eller maskiner…och träningsprogrammen går faktiskt fortare att rita för hand än att plocka ur ett segt program…

    Kommentar av Ister | april 2, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s