Vetenskap kontra sunt förnuft

För ett tag sedan skrev Computer Sweden om handsfreelagen, varvid jag skrev och undrade vad de höll på med. Deras åsikt var att vi behövde en lag som inskränkte den personliga friheten, enbart baserat på ”sunt förnuft”, och i strid med åtminstone en undersökning som Vägverket har gjort. Filip Fors skrev ett liknande brev, och CS skrev till mig och frågade om de fick publicera mitt mail tillsammans med ett svar från redaktionen. Den dök aldrig upp i papperstidningen, men nu hittade jag den på deras websida.

Deras svar var ytterst konstigt. Visserligen var mitt mail skrivet med en kanske överdrivet hög tilltro till vetenskapliga undersökningar, men precis som Filip skrev i en kommentar så måste man ha rejält torrt på fötterna innan man börjar stifta lagar. Visst kan man både tro och tycka saker, och visst finns det undersökningar som kan säga något annat, men för att någonting ska bli en lag krävs det högre krav. Självklart ska inte faran med att prata i mobiltelefon när man kör bil avfärdas enbart baserat på en enda undersökning.

CS är väldigt tjatiga med att vi är enda landet utan en sådan här lag. Jaha? En gång i tiden var det säkert något land som var ensamt om kvinnlig rösträtt, fri abort, eller religiös frihet. Det betyder knappast att det var dåligt.

De skriver: ”Sedan kommer vi till forskarnas andra slutsats, den som Daniel Brahneborg menar absolut inte kan ifrågasättas enbart för att den utmanar sunt förnuft: handsfree eller inte handsfree har ingen betydelse för trafiksäkerheten.” Självklart ska all vetenskap ifrågasättas, speciellt om resultaten är konstiga eller oväntade. Absolut, något annat vore oansvarigt. Det är inte det som CS vill göra. De vill avfärda resultaten helt och hållet. Det är i den andan som man börjar tro på en platt jord, virvlat vatten och homeopati. Knappast det man förväntar sig av en teknisk tidning.

Sedan tar de ett exempel: Vi tänker oss två bilförare som kör i varsin bil. Båda kör sina fordon i komplicerad stadstrafik. Båda pratar samtidigt i mobilen och bådas samtal är ”mentalt krävande”, vi antar att båda blir avkrävda komplicerade svar av den uppfordrande chefen. Det är en situation. Det är mycket möjligt att en handsfree gör livet enklare där. Det är helt irrelevant, för det är en minoritet av bilturerna som sker under sådana omständigheter. Man kan inte hålla på och stifta lagar för specialfall.

Här är en annan situation: Det är sent, det är mörkt, jag är lite trött, men måste ändå måste köra bil någonstans. Väglyktorna har en nästan hypnotisk effekt. Då pratar jag gärna i telefon med min sambo samtidigt, eftersom det hjälper att hålla mig vaken och alert. Mobilen gör mig då till en enormt mycket bättre förare än jag hade varit annars, och huruvida jag pratar direkt i nallen eller en handsfree gör ingen som helst praktisk skillnad. Det är också bara en situation, men visar att det inte är så svartvitt som många vill tro.

Så vad ska vi göra? Självklart inte bara ge upp och stifta lagar kors och tvärs, det gör ingen nytta. Däremot är mobiler så pass vanliga idag att deras effekter bör studeras närmare. Inte bara en gång, utan flera, och med olika fokus och under olika omständigheter. Det enda som ”sunt förnuft” säger är att det är värt att undersöka, inte vad resultatet av undersökningen ska bli.

Andra bloggar om: , .

6 reaktioner till “Vetenskap kontra sunt förnuft

  1. Är inte en av grundprinciperna till en lagstiftning att den skall efterföljas och att innebörden skall vara för att hjälpa medmänniskan som står bredvid på något sätt? Vad det gäller hands-free så verkar de flestas attityd till det vara totalt likgiltig, hjälper det då med en lagstiftning ifall folk inte inser syftet med lagen? Sunt förnuft borde räcka, men tyvärr har det moderna mobila samhället raderad förnuft ifrån den vardagliga Herr/Fru Svensson’s hjärnbark.
    Kanske vill de tro att det är vetenskapligt bevisat att män inte behärskar ‘multi-tasking’, skall vi då bara låta kvinnor prata medans de kör?

  2. Ja, lagar som ingen följer för att de inte förstår vitsen med dem, gör ju ingen nytta. Lagar är ju inte till för att straffa folk, utan för att få dem att inte göra dumma saker.

    Å andra sidan kan man inte hålla på och lagstifta mot allting som är minsta lilla farligt för vissa personer i vissa situationer.

  3. Att ge vissa lagar till vissa personer vore väl ett steg åt rätt apartheid-håll? Skriv en ny lag för de bilkörande Nokia användarna med öronsnäckor och en annan till bluetooth’s brukande Ericsson modernister….hoppla 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s