Kakao eller chokladkaka

I recept som innehåller choklad är det ofta kakao. De flesta chokladsorter av lite bättre kvalitet säljs däremot ofta som kakor med 65-70% kakao. Vad göra, vad göra?

Jo, man räknar lite grand. Om man ska ha 100 gram kakao (om det är mindre kakao än så, så är det ett tråkigt recept och ska undvikas) kan man ju inte bara ta en kaka på 100 gram med 65% kakao, för då får man bara 65 gram kakao. Alltså måste man ta 150 gram, eftersom 65% av 150 gram är ungefär 100 gram.

Det som inte är kakao i en chokladkaka är socker, så samtidigt har man fått 50 gram mer socker än förut. Alltså måste mängden övrigt socker minskas lika mycket.

Samma omräkning kan man göra om man vill använda en 50%-kaka när receptet vill ha en på 70%. Man behöver 140 gram kaka för att få de 70 gram kakao man ska ha, men då ökar sockret från 30 gram (100 minus 70) till 70 (140 – 70), så man får minska övrigt socker med 40 gram.

Om man istället vill använda ren kakao gör man tvärtom, och tar lite mindre, och ökar sockret.

Andra bloggar om: .

9 reaktioner till “Kakao eller chokladkaka

 1. Med tanke på att jag helst bara äter choklad gjord på Criollo-bönor eller vissa Trinitariobönor, som bara växer på ett par ställen i hela världen, är jag lite skeptisk till din vardagsrumsidé.

  Fast det är ju en bra poäng om vår lägenhet skulle bli bostadsrätt…

  Va? Var du inte helt seriös? 🙂

 2. Klart att jag var helt seriös 🙂
  Kan man ha kycklingar, svanar och majsodlingar i lägenheten så kan man väl ha kakao-träd också, eller?

 3. Jag använder mer och mer sällan kakao i mina chokladrecept. Det blir mycket godare att använda fin choklad av bra kvalitet. Förutom att minska på sockret så minska även på fettet eftersom choklad innehåller kakao, kakaosmör och socker.

 4. Lisa: Ja, jag läste det i en av mina chokladböcker. Men hur mycket ska man ändra då? Innehåller inte kakao också lite kakaosmör? Om ren kakao är helt smörfri så blir det ju enkelt att räkna om man vet hur procenthalten för den (verkar ligga mellan 50-60%), men annars blir det lite komplicerat…

 5. När jag använder choklad istället för kakao har jag prövat allt från att helt utesluta fettet i receptet till att minska mängden med ca hälften, och det blir alltid godare med fin kvalitetschoklad än med kakaopulver, oavsett mängden smör! Kakaobönan består av ca 50% kakao och 50% kakaosmör (förutom lite salter och mineraler mm). En 150g 70%-ig chokladkaka består ungefär av 1/3 kakao (ca 50g), 1/3 socker (ca 50g) och 1/3 kakaosmör (ca 50g). För 100g kakao behövs alltså ca 300g 70%-ig choklad (som då ger 100g kakao, 100g socker och 100g kakaosmör). Sockret och smöret i receptet minskas med samma mängd. Men det går bra med mindre mängd choklad, speciellt choklad av fin kvalitet som smakar så mycket mer än både kakao och billig choklad. Pröva dig fram till din favvis! /Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s